
اصناف موافق تعطیلی فعالیت دستفروشان نیستند؛ ساماندهی شوند
نائبرئیس دوم اتاق اصناف ایران: اصناف موافق تعطیلی فعالیت دستفروشان نیستند؛ ساماندهی شوند
نائبرئیس دوم اتاق اصناف ایران درباره تاثیرات حضور دستفروشان در بازار اصناف کشور و بایدها و نبایدها در این حوزه عنوان کرد: تاثیر منفی فعالیت دستفروشان بر سودآوری واحدهای صنفی، مسئلهای نیست که از کسی پوشیده باشد اما با توجه به مسائل و مشکلات اقتصادی حاکم بر کشور به نظر نمیرسد که هیچیک از اعضای اتحادیهها و اصناف، با تعطیلی فعالیت این افراد موافق باشند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق اصناف ایران، مجتبی صفایی در گفت و گو با صمت افزود: با این حال، به نظر میرسد که ادامه فعالیت دستفروشها در بازار امروز کشور نیاز به ساماندهی و سازماندهی مناسب دارند زیرا در هر حال اصناف کشور نیز یک سال را به دلیل همهگیری ویروس کرونا در تعطیلی به سر برده و منتظر بازار روزهای آخر سال برای جبران زیانهای این مدت بودهاند.
وی ادامه داد: دستفروشها باید براساس ضوابط خاص در قالبهایی مثل روزبازارها تعریف شوند و در زمان و مکان مشخص و با رعایت تمامی ضوابط حاکم بر اقتصاد کشور، به فعالیت بپردازند تا مانع فعالیت اصناف نیز نشوند؛ درحالحاضر این کار شکل ضابطهمندی ندارد و میبینیم که برخی دستفروشان در کنار واحدهای صنفی، همان کالایی را ارائه میدهند که در آن واحد عرضه شده است که این شرایط اصلا مطلوب نیست.
نائبرئیس اتاق اصناف ایران در این زمینه با اشاره به شرایط نامطلوب اقتصادی اصناف تاکید کرد: با این حال، اصناف با درک موقعیت سخت معیشتی، همکاریهای لازم را با نهادهایی مثل شهرداری برای این موضوع انجام میدهند تا این اقشار نیز برای تامین معیشت با مشکلات بیشتر روبهرو نشوند. حتی واحدهای تولیدی برای ارائه کالاها به دستفروشان آماده هستند تا از این طریق، کالاها بدون واسطه بهدست آنها برسد.
صفایی نکته مهم درباره مخالفت با فعالیت دستفروشان را مسائلی غیر از موضوع سودآوری مالی دانست و یادآور شد: دغدغه ما درحالحاضر بیشتر به موضوعاتی مانند عرضه کالای قاچاق، محصولات غیراستاندارد و مواد اولیه تقلبی معطوف میشود که میتواند آثار به مراتب مخربتری نسبت به کاهش میزان سودآوری اصناف را در پی داشته باشد.
وی گفت: موضوع قاچاق و تاثیرات منفی این نوع کسبوکار موضوعی جدا از بحث دستفروشی است و آسیبهای بسیار جدی را برای اقتصاد کشور و تولید داخلی به همراه دارد. با توجه به اینکه درحالحاضر نظارت خاصی بر فعالیت دستفروشان وجود ندارد و امکان رصد به صورت دقیق وجود ندارد، بسیاری از کالاهای قاچاق از همین طریق عرضه میشوند.
نائبرئیس اتاق اصناف ایران در ادامه تاکید کرد: همچنین در بحث محصولات تقلبی و مواد اولیه غیراستاندارد، وقتی ساماندهی و شناسایی دستفروشان بهدرستی مقدور نباشد، نمیتوان انتظار داشت که کالاهای عرضهشده از کیفیت لازم برخوردار باشند. البته این موضوع درباره همه دستفروشان و کالاهای ارائهشده از سوی آنها صدق نمیکند اما ساماندهی این وضعیت، میتواند راهحلی برای مشکلات احتمالی برای این موضوع باشد.
صفایی در ادامه درباره امکان تشکیل تشکلهای صنفی مثل اتحادیه برای دستفروشان عنوان کرد: امکان تشکیل اتحادیه برای دستفروشان وجود ندارد زیرا یکی از بدیهیترین شرایط برای اخذ پروانه کسب این است که محل و مکان مشخصی برای فعالیت متقاضی وجود داشته باشد که این موضوع درباره دستفروشان صدق نمیکند.
نائبرئیس اتاق اصناف ایران گفت: البته تشکیل ساختارهایی مانند روزبازارها نیز نمیتواند شرایط ایدهآل موردنیاز ما را برای سودآوری فراهم کند و به طور قطع اثرات منفی را به دنبال دارد و در کمتر کشوری شاهد این موضوع هستیم که تا این میزان روزبازار برگزار شود اما در شرایط کنونی اقتصادی که معیشت اقشار مختلف جامعه دچار مشکلات فراوان شده است، چارهای به جز همکاری برای عبور از این بحران وجود ندارد و ما نیز باید به سهم خود در این زمینه تلاش کنیم./پ/