
باید چراغها را روشن نگه داریم
یادداشت// باید چراغها را روشن نگه داریم
این روزها صحبت از دور جدید ارائه تسهیلات و خدمات به اصناف آسیبدیده از همهگیری ویروس کرونا میشود و باز هم صاحبان مشاغل دل به حمایت نهادهای بالادست بستهاند؛ حمایتهایی که اگرچه در سال گذشته بیش از امروز در رسانهها مطرح شد اما در نهایت از آن آبی برای اصناف گرم نشد و بسیاری از اصناف از دریافت آن منصرف شدند.
دلیل عمده این بیمیلی ناکارآمدی میزان این حمایتها و نامناسب بودن نحوه ارائه آن بود. تسهیلات درنظر گرفته شده برای اصناف باید در حدی باشد که بتواند گرهی از مشکلات آنها باز کند.
حقیقت این است که اصناف کشور در سالهای اخیر با وجود تمام تلاشهایی که در راستای تولید و ارائه خدمت کردهاند، با مشکلات فراوانی دستوپنجه نرم میکنند که باید هرچه زودتر برای رفع آنها چارهای اندیشیده شود وگرنه بسیاری از آنها دیگر قادر به ادامه فعالیت نخواهند بود و تعطیلی کسبوکارهای مختلف در طول این مدت نشاندهنده جدی بودن این هشدار در کشور است.
اصناف کشور پیش از همهگیری کرونا نیز با مشکلات فراوانی روبهرو بودند اما پس از همهگیری ویروس کرونا در کشور مشکلات آنها چند برابر شد که البته در نگاه کلی ریشه اصلی بیشتر مشکلات این قشر عظیم مربوط به مسائل مالی است.
بیشتر اصناف در سال گذشته به دلیل مشکلات متعددی که بزرگترین آنها همهگیری ویروس کرونا، تشدید تحریمها و افزایش بیوقفه نرخ ارز بود، با کاهش چشمگیر درآمد روبهرو بودند و این دردسر جدید بسیاری از واحدها را تا مرز تعطیلی کشانده است.
زیانهای مالی در نتیجه محدودیتهای مکرر و تعطیلیهای اجباری برای رعایت پروتکلهای بهداشتی و در کنار آنها چالشهای مختلفی مثل بحث مالیاتها، قانون نظام صنفی، امنیت شغلی، تامین مواد اولیه، سرمایه در گردش و مشکلات شهرکهای صنعتی و صنفی، همه و همه نشأتگرفته از مشکلات مالی است. بنابراین میتوان با برنامهریزی دقیق و هدفمند و اتخاذ راهکاری واحد به رفع بسیاری از آنها کمک کرد؛ کاری که شاید تا امروز تصمیم جدی درباره آن گرفته نشده است.
اصناف کشور در سال گذشته و امسال فرصتهای فروش در مقاطع زمانی طلایی کسبوکار خود را از دست دادهاند اما در همین شرایط نامطلوب باید مالیات خود را پرداخت کنند و این موضوع بقای تعداد زیادی از واحدهای کوچک دشوارتر میکند و حیات آنها را مورد تهدید قرار میدهد.
حمایت مطلوب از اصناف زیاندیده از همهگیری ویروس کرونا رویهای است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه مواجه با این موضوع، به اجرا درآمده و باعث شده تنها دغدغه صاحبان کسبوکار در این کشورها، حفظ سلامت و رعایت پروتکلهای بهداشتی در این زمینه باشد.
اگرچه آرزوی همه فعالان اقتصاد کشور درحالحاضر این است که ویروس کرونا در کشور کنترل شود و روند کسبوکار به روال سابق درآید اما با توجه به استمرار حضور آن، امیدواریم در سال دوم همهگیری ویروس کرونا حمایتهای بیشتری از اصناف آسیبدیده از این همهگیری انجام شود تا بتوانیم چراغ این واحدهای کسبوکار را همچنان روشن نگه داریم و برای دوران پساکرونا شاهد رونق دوباره بازار باشیم.
بیشک اگر چنین رویکردی در ذهن دستاندرکاران و تصمیمگیران اقتصادی کشور نباشد و برنامهریزی درباره آن را جزو هدفگذاریهای خود انتخاب نکرده باشند، کشور پس از عبور از چالش فراگیر کووید۱۹، با مشکلات جدید و جدیتری در حوزه اشتغال، تولید و تجارت روبهرو خواهد بود که تا مدتها نیز با آن دست به گریبان خواهد ماند./ح/
وحید مهرپویان طارانی-رئیس اتاق اصناف اسلامشهر