لزوم پایان قیمت‌گذاری دستوری و آزادسازی قیمت «نان»؛ مزایای ارائه یارانه به مصرف کننده نهایی

سخنگو و نائب رئیس دوم اتاق اصناف ایران؛ لزوم پایان قیمت‌گذاری دستوری و آزادسازی قیمت «نان»؛ مزایای ارائه یارانه به مصرف کننده نهایی

مهدی امیدوار با اشاره به مشکلات و چالش‌های قیمت‌گذاری‌های دستوری گفت: هر زمان «نان» با قیمت‌گذاری صحیح و واقعی وارد نظام عرضه و تقاضا شود، باعث ایجاد رقابت میان نانوایان و در نهایت افزایش کیفیت نان خواهد شد.

 

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی اتاق اصناف ایران، مهدی امیدوار سخنگو و نائب رئیس دوم اتاق اصناف ایران در گفتگو با رادیو اقتصاد درباره چالش‌های حوزه «نان» اظهار کرد: قیمت‌گذاری دستوری در هر نظام اقتصادی و مجبور کردن واحدهای صنفی به فروش کالای خود با قیمت‌های نامتعارف و غیرواقعی محکوم به شکست است. اگر به سال‌هایی که یارانه‌های بسیاری را به حوزه «نان» اختصاص داده‌ایم بیندازیم، متوجه خواهیم شد که راه به جایی نبرده‌ایم.

وی افزود: در سال 1403 بالغ بر 240 همت برای یارانه نان درنظر گرفته شد، اما با این وجود هم مردم ناراضی هستند، هم نانوایان گله‌مندند و از سوی دیگر نیز دولت و اتحادیه‌ها متهم به عدم نظارت کافی شده‌اند. این موضوع در حالی است که طی سالیان اخیر نظارت‌ها چند برابر و جرایم با افزایش چشمگیری روبه‌رو بوده است.

امیدوار درباره دلایل مطرح شده برای قیمت‌گذاری دستوری در حوزه نان گفت: دولت یا دولت‌ها اذعان دارند به دلیل اینکه آرد را در اختیار نانوایان قرار می‌دهند، باید بر قیمت آن نیز نظارت داشته باشند؛ در صورتی که بر اساس آنالیز قیمتی که انجام شده، در یک قرص نان چیزی در حدود ۸ درصد قیمت نان مربوط به آرد می‌شود و چیزی حدود ۹۲ درصد دیگر شامل هزینه‌هایی مانند اجاره بها، کارگر، بیمه، خمیر مایه و موارد دیگر است که دولت نتوانسته در این موارد کاری برای نانوایان انجام دهد.

سخنگو و نائب رئیس دوم اتاق اصناف ایران ادامه داد: دولت پس از 2 سال یک افزایش قیمت ۲۵ درصدی را برای نان اعلام کرده، اما از آن سو پس از یک هفته کارمزدهایی که در سامانه نانینو به نانوایان اختصاص پیدا می‌کرد را قطع کردند؛ بنابراین نانوایان عملاً احساس می‌کنند که هیچ افزایش قیمتی صورت نگرفته است.

مهدی امیدوار تصریح کرد: با درایتی که جناب آقای همتی وزیر امور اقتصاد و دارایی دارند و با توجه به جلساتی که در حوزه نان برگزار شده، معتقدم تنها راه پیش روی ما این است که به سمت ارائه یارانه نان به حلقه آخر زنجیره، یعنی مصرف کننده نهایی برویم واین یارانه ۲۴۰ همتی را طوری مدیریت کنیم که افرادی که به آن احتیاج دارند، این یارانه را در قالب «کارت نان» یا «یارانه نان» دریافت کنند و هر وقت تمایل داشتند بتوانند نان را با کیفیت عالی و با قیمت آزادسازی شده دریافت کنند.

وی تاکید کرد: هر زمان «نان» با قیمت‌گذاری صحیح و واقعی وارد نظام عرضه و تقاضا شود، باعث ایجاد رقابت میان نانوایان و در نهایت افزایش کیفیت نان خواهد شد. این نظام صحیح بازار است که در مورد همه کالاها صدق می‌کند.

سخنگو و نائب رئیس دوم اتاق اصناف ایران  یادآور شد: ما این موضوع را هم به نمایندگان مجلس و هم به وزارت اقتصاد، وزارت کشور و سایر دستگاه‌های ذی‌ربط اعلام کرده‌ایم. انتظار ما از آقای دکتر همتی این است که بحث نان به نهادهایی مانند اتحادیه‌ها، اتاق‌های اصناف، شوراهای آرد و نان و فرمانداری‌ها بازگردد که با درایتی که از ایشان سراغ داریم، این اتفاق ان‌شالله در دولت آقای پزشکیان رخ خواهد داد.