اهالی زنجان چشم انتظار شیوه جدید عرضه نان

۱۳:۰۵:۱۸ اردیبهشت ۱۹, ۱۴۰۱ 0 دیدگاه

گزارش // اهالی زنجان چشم انتظار شیوه جدید عرضه نان/ قیمت‌ها چگونه محاسبه می‌شود؟

 برنامه دولت برای اصلاح شیوه تخصیص یارانه به آرد و نان و اجرای آزمایشی آن در زنجان، نگاه بسیاری از هموطنان را به این استان معطوف کرده که نحوه اجرای شیوه جدید خرید نان و تجهیز نانوایی ها و پرداخت ها به چه شکل خواهد بود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق اصناف ایران به نقل از  ایرنا، در پی اصلاح نرخ آرد صنف و صنعت از سوی دولت، گمانه زنی‌های متعددی در فضای مجازی درباره آینده یارانه آرد و نان سنتی به عنوان قوت غالب مردم شکل گرفت که اغلب آنها نادرست و فضاسازی برخی رسانه‌ها بود زیرا قیمت آرد نانوایان سنتی همچون لواش، تافتون، سنگک و بربری هیچ تغییری در کشور نداشت ضمن آنکه مسئولان تاکید کردند که هیچ برنامه ای برای افزایش قیمت نان به آن شکل که در فضای مجازی گفته می شود، در دستور کار قرار ندارد.

«سید محمدهادی سبحانیان» معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی به صراحت گفت که دولت بنای گران کردن نان را ندارد و این موضوع خط قرمز دولت است. ضمن آنکه قرار است یارانه پرداختی دولت به بخش آرد و نان به صورت ما به ازای نقدی به مردم پرداخت شود.

به گفته او، در طرح جدید دولت یارانه نان به مردم داده نمی شود بلکه در ازای نانی که نانوا به مردم می‌فروشد و بر اساس تراکنش هایی که اتفاق خواهد افتاد و اینکه حجم آرد تحویلی چقدر نان تحویل مردم خواهد داد، مابه ازای هر تعداد نانی که به مردم فروخته می‌شود یارانه به نانوا تعلق خواهد گرفت.

بررسی ها نشان می دهد که این طرح ایده ای خلق الساعه و یک شبه نبوده است؛ هفدهم فروردین ماه امسال بود که محسن افشارچی استاندار زنجان اعلام کرد: طی ۲ ماه آینده طرح ارائه نان با کارت یارانه در زنجان و چند استان دیگر به صورت پایلوت در کشور اجرا می‌شود.

به گفته او، در این طرح مردم با قیمت پایین نان خود را از نانوایی ها تهیه می کنند و کارت می کشند و در ادامه یارانه نان بر حسب میزان فروش به نانوایان پرداخت می شود.

با گذشت حدود یک ماه از اعلام اولیه، شانزدهم اردیبهشت مدیرکل روابط عمومی استانداری زنجان از آغاز تجهیز نانوایی‌های این استان به کارتخوان های هوشمند خبر داد و گفت: بر اساس این طرح هیچ تغییری در حجم و قیمت نان خریداری شده توسط مردم رخ نمی‌دهد و تنها خرید توسط کارت‌های بانکی انجام می‌شود.

مهدی ورقایی اینگونه توضیح داد که در این طرح نانوایی‌ها به کارت‌خوان های هوشمند متصل می‌شوند تا به ازای تعداد نان های فروخته شده یارانه نان به نانوا تعلق گیرد.

فارغ از اظهارات مسئولان ارشد دولت در رد شایعات فضای مجازی و تشریح برنامه دولت برای ساماندهی یارانه بخش آرد و نان، خبرنگار ایرنا در بازدید از نانوایی‌ها در سطح شهر زنجان، شرایط این واحدهای صنفی و آماده سازی آنان برای اجرای آزمایشی این طرح را جویا شد زیرا آنگونه که معاون وزیر اقتصاد وعده داده، این طرح تا دو هفته آینده در زنجان کلید می‌خورد.

بازدید میدانی خبرنگار ایرنا از واحدهای نانوایی در شهر زنجان نشان می دهد که کار نصب دستگاههای کارتخوان جدید در واحدهای نانوایی آغاز شده است اما هنوز عملیاتی نیستند. یکی از نانوایان شهر زنجان در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: دستگاه کارتخوان جدید از نظر ظاهری و کارکرد تفاوتی با کارتخوان‌های بانکی ندارد و طرز استفاده از آنها نیز مثل سایر کارتخوانها خواهد بود.

وی راه اندازی و آغاز فعالیت این دستگاهها را منوط به اعلام از سوی استانداری و اتحادیه نانوایان دانست.

موضوع دیگری که در بازدید میدانی از نانوایی ها مشاهده شد، شلوغی برخی نانوایی ها نسبت به روزهای گذشته است؛ برخی نانوایان علت ازدحام جمعیت را مقطعی و ناشی از نداشتن آگاهی مردم نسبت به طرح جدید یارانه نان دانست و گفت: به نظر می رسد پیش از اجرای طرح باید برای نانوایان دوره آموزشی و توجیهی برگزار کنند تا با آمادگی وارد مرحله اجرا و حتی اقناع مردم شوند.

وی که خواست نامش در خبر ذکر نشود، بر این نکته اشاره کرد که با وجود تاکید دولت و مصاحبه های مسئولان هنوز برخی از شهروندان زنجانی تصور می کنند که نان گران می شود و حتی در مواردی شاهد هستیم که چند برابر نیاز خود نان خریداری می کنند.

با این وجود محسن افشارچی استاندار زنجان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به مردم استان اطمینان داد که نگران نباشند زیرا در شیوه جدید عرضه نان، تغییر قیمت و محدودیت خرید وجود ندارد.

وی با تاکید بر اینکه هدف گذاری اصلی از شیوه جدید عرضه نان، تنها جلوگیری از قاچاق آرد است و تغییری در میزان خرید و سهمیه بندی در آن نداریم، افزود: در این طرح مردم بدون افزایش قیمت نان، خرید مورد نیاز خود را با کشیدن هر کارت بانکی در نانوایی انجام خواهند داد.

آنطور که استاندار زنجان توضیح داد، شروع اجرای این طرح در استان به صورت تدریجی خواهد بود و در چند روز آینده با تجهیز حدود ۱۵ نانوایی به دستگاههای کارتخوان ویژه این طرح، کار آغاز می شود.

در سال های گذشته قیمت نانهای سنتی همه ساله در هر استان بررسی و در صورت تصویب و ابلاغ از سوی استانداری‌ها، تغییرات اعمال می شد؛ امسال همانطور که مسئولان تاکید کرده اند، قیمت نان سنتی نه تنها در زنجان بلکه در هیچ یک از استانها هیچ تغییری نداشته است است و هر عدد نان سنتی هر عدد نان لواش دولتی و آزاد به طور متوسط در کشور بین ۲۵۰ تا ۱۰۰۰ تومان، نان تافتون بین ۶۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان، نان سنگک بین ۱۴۰۰ تا ۶ هزارتومان و نان بربری بین ۸۷۰ تا ۳۵۰۰ تومان است.

اما سوالی که برای اغلب شهروندان زنجانی مطرح است، اینکه در طرح جدید قرار است قیمت نان چگونه محاسبه و از مردم دریافت شود؟

استاندار زنجان در پاسخ به این سوال می گوید:  در این طرح، خرید نان فقط از طریق دستگاه کارتخوانی خواهد بود که در نانوایی نصب شده است آن هم با هر کارت بانکی با نام هر فردی از خانواده و با قیمت های سال گذشته؛ حتی ممکن است قیمت نان کمتر هم بشود.

به گفته وی، در این طرح پول خرید نان به قیمت های فعلی محاسبه و فرد خریدار مثل سایر خریدهای الکترونیکی، بهای آن را با کشیدن کارت به حساب نانوا واریز می کند. اما چون یارانه آرد حذف می شود، دولت هم ما به التفاوت قیمت نان با بهای آرد را که قبلا به صورت یارانه در قالب فروش آرد ارزان به نانوایان می داد، این بار به صورت نقدی به حساب نانواها واریز خواهد کرد.

اما اینکه شیوه های دیگر خرید نان چه تغییری خواهد کرد، از نگاه طراحان این طرح مغفول نمانده است؛ استاندار زنجان در خصوص خرید نان های سنتی از سوپرمارکت ها گفته است: برای این موضوع هم تدبیری داریم که از ماه بعد اجرایی می شود.

همچنین در خصوص روستاهایی که نانوایی وجود ندارد و خانه پز هستند، آرد خام به همان قیمت قبلی به خانوارها مطابق روال گذشته ارائه می شود.

این طرح با هدف مقابله با قاچاق آرد در کشور اجرایی می شود و آنگونه که مسئولان استان زنجان نیز گفته اند، با توجه به حجم گسترده تخلف در حوزه توزیع آرد تصمیم بر این شده که یارانه نان که قبلاً به گندم تعلق می‌گرفت مستقیماً به نانوایان پرداخت شود.

استاندار زنجان روز یکشنبه در مراسم روز معلم ابعاد بیشتری از قاچاق آرد را که بخشی از آن در سطح واحدهای صنفی نانوایی رخ می داد، افشا کرد و توضیح داد: در استان زنجان طی ماه های دی، بهمن و اسفند سال گذشته، حدود ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تراکنش بانکی در نانوایی ها ثبت شده است، از این تعداد یک و نیم میلیون مورد تراکنش های زیر پنج هزار تومان، یک میلیون مورد بین پنج هزار تومان تا ۱۵ هزار تومان بوده، نکته جالب این است که حدود سه هزار مورد تراکنش طی این مدت بین یک میلیون تومان تا ۱۰ میلیون تومان انجام شده است.

وی با بیان اینکه طی این سه ماه ۵۰۰ تراکنش بین ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان نیز در نانوایی های زنجان انجام شده است، گفت: این نشان می دهد نانی که قرار است برای مردم هزینه شود، به یک جای دیگری می رود.

استاندار زنجان با بیان اینکه نیاز سالانه کشور ۱۲ و نیم میلیون تن گندم است، افزود: ۲ و نیم میلیون تن از این میزان صرف تولید اقلامی مثل ماکارونی و سایر مواد غذایی و ۱۰ میلیون تن برای نان اختصاص می یاید که از این ۱۰ میلیون تُن نزدیک سه تن قاچاق می شود.

وی به افزایش قمیت خرید تضمینی گندم به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان اشاره کرد و افزود: همین امر باعث شد طی یک ماه گذشته کشاورزان استان با علاقه، ۳۰ هزار تن از گندم ذخیره خود را به سیلوها تحویل دهند و این میزان موجب شد تا خیال ما از بابت تامین گندم استان راحت شود.

با این اوصاف هدف دوم دولت ، ساماندهی یارانه آرد و نان در کشور است؛ موضوعی که نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس نیز در گفت و گو با ایرنا بر آن تاکید کرد و گفت: با اجرای طرح جدید نان حمایت‌های دولتی و تخصیص یارانه به این بخش از اول زنجیره تولید نان به انتهای زنجیره منتقل می‌شود.

مصطفی طاهری با تاکید بر اصلاح روش فعلی تخصیص یارانه به بخش آرد و نان کشور اظهار داشت: در شرایط کنونی بخش زیادی از یارانه دولت به سفره مردم وارد نمی شود و حفظ این شرایط به نفع مردم نیست.

وی با تاکید بر اینکه بحث گرانی نان به هیچ عنوان در دستور کار نیست، خاطرنشان کرد: قیمت نانهای سنتی تغییری نخواهد یافت و در دیگر اقلام نیز تلاش بر حفظ قیمتهای سال قبل است.

طاهری تصریح کرد: این طرح باید با اقناع افکار عمومی، تبیین و تشریح منافع و مزایای آن به خوبی اجرا شود و تنها اجرای مناسب این طرح و همراه شدن مردم اهداف آن را محقق خواهد کرد./ح/

image_print

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 + = 19